must-bgPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1

Brisling og byutvikling

ved Anders Haaland

14. nov. 2019 KL. 18:00 - 19:30

Torsdag på museet: Brisling og byutvikling.

Foredrag ved Anders Haaland, seniorrådgiver ved Museum Vest.

Anders Haaland belyser hvordan hermetikkindustrien skapte et egenartet bebyggelsesmønster: Fabrikkbyen uten citypreget sentrum, landets største småhusby- selveierbyen.

I Norge er det Stavanger som er byen med den mest dramatiske utviklingshistorien. Alltid med et ensidig næringsliv, som gjennom kriser og stagnasjon har gitt skifter og ny ensidighet: Fra sild til seil til sardiner til petroleum.

Stavangers bebyggelsesmønster har særegenheter som knyttes til næringshistorien. Ved nettopp å se på bygningene og hvordan folk har organisert sine hjem ser Anders Haaland sammenhenger mellom arkitektur-, sosial og politisk historie.