Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg
Arrangement

I krig og fred

Foredrag ved Guri Hjeltnes

14. feb. 2019 KL. 18:00 - 19:30

I krig og fred. Foredrag om krigsseilerne i krig, hjemkomst og oppgjør. Ved historiker og direktør ved Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter, Guri Hjeltnes. 

Norske sjøfolk seilte fra verdenskrigens utbrudd i september 1939 til og med Japans kapitulasjon høsten 1945. Ingen annen sivil gruppe nordmenn kan vise til lengre sammenhengende krigsinnsats. Norske sjøfolk deltok i de fleste store sjøslag, i Atlanterhavet, Middelhavet, Det indiske hav og Stillehavet, i ishavskonvoiene på Murmansk, og deltok i praktisk talt alle landgangsoperasjoner i Europa. 

Hvordan ble sjøfolkene mottatt ved hjemkomsten? Hvorfor ble krigsseilerne virvlet inn i konflikten om Nortraships hemmelige fond?  Hvordan var det mulig at denne store innsatsen ikke ble erkjent før mange tiår etter 2. verdenskrig.

Guri Hjeltnes skrev to bind i historieverket om handelsflåten, «Sjømann – lang vakt» og «Krigsseiler – krig, hjemkomst, oppgjør». For disse bøkene har hun mottatt flere priser og utmerkelser, blant annet Anders Jahres kulturpris i 2016.