Utstilling

Rederkontoret

Skipsrederfamilien Monsens kontorer

08. mai 1984 - 31. des. 2019

Stavanger maritime museum består av flere kjøpmannsgårder som ble bygd på begynnelsen av 1800-tallet. Flere av utstillingene viser ulike innredninger og miljøutstillinger som formidler hvordan rommene i disse bygningene har vært i bruk før de ble museum, og rederikontoret er den mest autentiske av disse.

Familierederiet Monsen ble etablert i 1812 og holdt til på adressen Skagen 18 i 165 år. Sverre Monsen var den siste av 5 generasjoner hvor far og sønn overtok etter hverandre som skipsredere. Etter at Sverre døde i 1977 ble virksomheten nedlagt. Stavanger maritime museum fikk overta det unike interiøret og flyttet det hit til Nedre Strandgate 19. Rommene gir et godt innblikk i hvordan et maritimt kontormiljø i Stavanger så ut i mellomkrigstiden.

rederkontoret-detalj-skrivemaskin.jpg#as

Monsenrederiet startet med sildehandel til Østersjølandene, og drev samtidig med handel og sildesalteri hjemme i Stavanger. I 1830-årene gikk det inn i internasjonal fraktefart. Selskapet var blant de første stavangerrederiene som supplerte seilskipsflåten sin med dampskip. Ved inngangen til 1900-tallet spesialiserte rederiet seg på fruktfart fra de spanske og portugisiske Atlanterhavsøyene til Nord-Europa. Selskapet avsluttet sin rederivirksomhet i 1954, og drev videre i shippingbramsjen fram til 1977.