Torsdag på museet

Silke, damask, kalemank

11. mai 2017 KL. 18:00 - 19:00

Hva forteller Folkedraktsamlingen til Stavanger museum om klesskikk i Rogaland på 1700- tallet? I forbindelse med utstillingen «Det sanselige 1700-tallet» inviterer Stavanger maritime museum til foredrag ved sjefskonservator/etnolog Målfrid Grimstvedt fra Jærmuseet.

Tollistene viser klart at det gjennom 1700- tallet kom mer og finere varer til Norge, skriver Ragnhild Hutchison i vår utstillingskatalog Det sanselige 1700- tallet. I følge tollistene fra Tollstedet Stavanger, ble det i 1785 innført 156 1/2 alen silkebånd og  20 alen fløyel. I 1794 ble det innført 76 alen Damask og 42 alen ulldamask, fem kalemank. Hutchison sier at dette viser at det ble mulig for stadig flere å omgi seg med vakre ting og at klærne endret seg på 1700- tallet og ble mer fargerike.

«På starten av århundret var det sort, rødt og brunt som dominerte i fargeinnførselen. Fra 1750- tallet kom det nærmeste en eksplosjon av farger, både målt i mengde og i variasjon. Blått, grønt, gult og rosa var ikke uvanlig. Fra museenes draktsamlinger ser vi at folk i siste halvdel av 1700- tallet var særlig glade i å sette sammen mønstrete og spraglete tøyer. Gjerne i sterke farger, og i kombinasjoner som nok er fremmede for oss i dag.»

Velkommen til foredrag!

Inngang kr. 50

Foto: MUST
Glanset ulldamask, på folkemunne kalt kalemank, var et  satengvevd stoff av ren ull, som var blandet med geitehår eller silke. Kalemank ble eksportert fra hele Europa fra byen Norwich i England. Denne jakken i ulldamask, som finnes i Stavanger museums tekstilsamling, ble brukt av Jens Torbjørnsen Tingholmen da han giftet seg i Stavanger Domkirke med Gjøa Ivarsdatter Eltervåg i 1779. Under foredraget viser vi frem flere av tekstilene som finnes i vår tekstilsamling.